torstai 11. marraskuuta 2010

Kulttuurieroja

Ajattelinpa kertoa teille hieman kulttuurisista eroista ja hassuista jutuista, joita ollaan pantu merkille täällä asustellessa.

Säästä pitää tietenkin alottaa, ku se on niin hyvä puheenaihe. Yllättävän hyvät säät täällä on ollu, verrattuna siihen mitä odotti ja kaikki varotteli. Sillonhan alkusyksystä oli tosi lämmintä ja hyvät kelit ku tultiin. Nyt viime viikkoina on kyllä sitte satanu jo aika paljo. Sateenvarjosta ei oo paljo hyötyä, ku Atlantilta tuulee, niin se on sitte kans valtameren tuuli! Sillon sitä vettä tulee vaakatasossa. Ja sitte saattaaki paistaa aurinko taas 5 minuutin päästä. Suomessa, jos sadetta ennustetaan se yleensä sitte sataa koko päivän. Tuntuu, että täällä niillä ennustuksilla ei oo väliä ku kuuroja voi tulla miten vaan ja millon lystää. Kosteaahan täällä on koko ajan. Pyykit ei edes kuiva kokonaan kuivaksi, miten ne Suomessa kuivais. Kaapista ottaessaki ne on vähän nihkeitä. Meijän luokkakaveri James kerto joskus, että siinä joulun jälkeen sataa sitte käytännössä koko ajan. Sitä odotellessa. Muuten tuntuu, että vieläki ois lokakuu ku lämpötila on sitä luokkaa mitä se on Suomessa lokakuussa. Pari kertaa on tainnu yöaikaan käyä pakkasen puolella ja muuten on ollu nyt jotain 0-10 astetta. Unohin melkein ihan, että isänpäiväki on tulossa ku eihän sitä tajunnu, että on jo marraskuu. Ja ruoho on vihreää. Tuntuu hassulta ajatella, että marraskuussaki vielä leikataan nurmikkoa.

Vessa ja kylppäri on ihan oma lukunsa. Ensinnäkin kun menee vessaan, ei välttämättä löydä heti katkaisijaa, koska se voi olla naru, joka roikkuu katosta! Sitä vetäisemällä siis saa valot päälle. Pöntöt ei oo kyllä mitään säästömallia ja jos huuhtelu nyt sattuu toimimaan, niin sitä vettä tulee sitte kyllä heti kunnolla. Yleisissä vessoissa ongelmana saattaa olla, että huuhtelu ei toimi, eikä se toiminu sitte sillä edelliselläkään. Hanat on tietenkin niitä, joista onki jo mainittu eli kylmä hana toisella puolen lavuaaria ja kuuma toisella. Jos oikein luksus vessa sattuu kohalle, niin kylmä ja kuuma vesi saattaa tulla samasta hanasta. Käsien kuivaus tapahtuu semmosen kuumailmamasiinan alla, joita kyllä Suomestaki löytyy jostaki. Yleensä käsiä ei jaksa pitää siellä alla tarpeeksi kauan, vaan ne jää puoliksi märäksi eli sitte koko käsienpesu oliki aika turha juttu. Suihkukin on melko kummallinen. Ennen suihkuun menoa pitää kääntää katkasijasta, joka on kylppärin ulkopuolella. Sitte se ite suihkukin on semmonen masiina (josta löytyy kuva kämppäkuvien yhteydestä) eli ku suihkun haluaa päälle, niin pitää painaa nappia. Ja ensin tulee tuli kuumaa vettä (eka kerralla melkein poltin itteni) ja sitte jääkylmää ja sitten vähän ajan kuluttua ihan sopivaa.

Pussilakanat laitetaan kiinni neppareilla, eli se aukko ei jää repsottamaan. Ihan fiksu keksintö.

Liikennevaloista kuuluu Keen ääniä! :D Jos joku muistaa vanhan tietokonepelin Keenin, niin siinä ku ampu niin kuulu semmonen hassu ääni. Ku käytiin lenkillä, niin suojatien valoissa kuulu semmonen ääni ku valo vaihtu. Suomessa ne vaan piipittää. Samaisella lenkillä tuli muuten vastaan koira, jolla oli vaan kolme jalkaa. :O Se oli aika raukka! Pomppi vaan menemään kolmella jalalla. Ja se oli ihan yksikseen, liekö ollu kulkukoira.



Kaveri erään aamulenkin varrelta.

Liikenneki on tietenki erilaista. Siitä onki ollu jo juttua. Vasemmalla ajetaan jne. Täällä nämä paikalliset tuntuu menevän joka paikkaan autolla. No ei tietenkään opiskelijat niin paljo ku niillä ei välttämättä oo autoa. Ja sitte ku ne tulee liikenneympyrään tai risteykseen niin ei ne paljo jalankulkijoita varo. Aina saa arpoa, että uskaltaako mennä yli ku ne tulee täysiä risteykseen ja sitte jarrut pohjaan. Pyöräilijät mitä ollaan nähty voi varmaan laskea kahen käen sormissa. Eli juuri kukaan ei aja pyörällä ja neki, jotka ajaa, ajaa autotien puolella. Pyörätiet ei oo niin "kehittyneitä" ku Oulussa.

Nii ja kierrätystä ei oo. Ainakaan meillä ei oo mitään mahollisuutta siihen. Ilmeisesti jossain kaukana ois jotain kierrätyspisteitä. Ei edes pulloja ja tölkkejä kierrätetä. Tuntuu tyhmältä laittaa kaikki tölkitki vaan roskikseen!

Lämpimiä talojan täällä ei osata tehä. Ikkunat on yksinkertaset ja niistäkin vetää. Lämmitys on kummallinen: se on joko täysillä tai ei ollenkaan. Meilläkin on semmoset öljysäiliöt tuossa takapihalla ja sitte semmonen "ydinreaktori" tuossa talon kylessä kiinni, joka pöhisee sitte pari-kolme kertaa päivässä. Eli lämmitys on päällä siis vaan lyhyitä pätkiä (jolloin myös vesi lämpenee), jollonka sisällä tukehtuu ja muina aikoina sitte jäätyy, jos ulkona sattuu olemaan kylmä.

Tein tuossa viime viikonloppuna kurpitsapiirakkaa, ku halloweenista oli jääny koristeena olleita kurpitsoja. Ohjeessa sanottiin, että voitaikina pohja pitäis olla. Siinä sitten yritin kaupasta haeskella pakastealtaasta voitaikinaa, mutta eihän sieltä semmosta löytyny. Vain kaikkea valmisruokaa ja valmiita jälkiruokia, kakkuja ym. En tiiä sitte oisko sitä jossain muualla ollu, mutta enpä ainakaan löytäny. Itehän se sitte piti tehä. Rahkaakaan ei täällä oikein tahdo olla, ainakaan semmosta ku Suomessa on. Matti yritti mulle selittää, että jonkunlaista juuston ja rahkan yhdistelmää on, mutta en oikein tajunnu mitä se sitte loppupeleissä on. Ei me sitäkään kyllä löydetty kaupasta. Miten rahka voi olla juustoa?? Rahka on rahkaa ja juusto juustoa! :D Wikipediasta voi kattoa Quark sanalla, jos haluaa tietää lisää tästä.

Ruisleipää ei tietenkään täältä saa, sehän on selvää. Mutta täältä saa soodaleipää. Se on ihan hyvää, ja nostatuksessa on siis käytetty soodaa. Se on vähä niinku ruisleipää, mutta ei rukiista. Jos tuo nyt mitään selventää. :D Ja sitte on semmosia sämpylän tapasia teeleipiä, scones. Ne on vähä niinku makeita sämpylöitä (vähän erilaisella koostumuksella) ja niissä saattaa olla rusinoita. Ja väliin laitetaan marmeladia.

Ollaankohan me kerrottu maidosta... No se on muovikanistereissa ja sitä saa kolme litran kanisterissakin. Vähärasvanen maito on saman rasvaista ku Suomessa kevyt maito ja kevyt maito on siis vastaavanlaista ku punanen täysmaito Suomessa. Aluksi maito maistu kummalliselle, mutta nyt on kyllä jo tottunu. Ollaan ostettu sitä sinistä maitoa eli rasvaa löytyy. Saa nähä pitääkö sitte alkaa juomaan punasta maitoa ku tullaan takasin kotiin.

Tuossa viime viikolla meijän luokan pojat kysy meitä leffaan ja sitte parille sen jälkeen Brendanin kämpille. Siinä sitte Brendanin kämpillä käytiin pyörähtämässä ennen leffaa ja normaalisti mentiin sisälle ja siihen sohvalle istumaan niin Brendan sitte sanoo Annikalle että: "Nice socks". Me sitte ihmeteltiin, että mitä ihmettä, että miksi se sillain sano. Sittehän se selvis ku muutki tuli, että täällähän pietään kenkiä sisälläki jalassa.

Aikatauluista onkin jo ollu puhetta aiemmin, että koulu kestää pisimmillään puoli kuuteen. Sitte me tietenki aletaan laittamaan ruokaa heti ja syömähommiin ku sehän on jo suomalaiselle 4-5 aikaan syömiseen tottuneelle liianki myöhä. Ranskalaiset kämppikset sitte syö siinä 8-9 aikaan. Eli yleensä siinä käy niin, että ku me tehhään ruokaa niin ranskalaisilla tulee kans nälkä ku siinä hyvät tuoksut leijailee. Ja ne sitte sanoo, että ei me voida vielä syödä. Ja sitte ku ne tekee ruokaa, meillä tulee uudestaan nälkä. :D En sitte tiiä oikeen mihin aikaan paikalliset syö.

Nii ja käytiin muuten keskiviikkona Silence discossa! :D Olihan pölijän näköstä ja kuulosta. Se siis tarkottaa, että yökerhossa ei soi musiikkia ollenkaan niinku yleensä, vaan kaikki saa kuulokkeet, joista voi kuunnella musiikkia. Sitten kun haluaa jutella jonkun kanssa niin kuulokkeet vaan pois. Tanssilattiallakin kaikki vaan kuulokkeet päässä heiluu ja jos ottaa vähäksi aikaa kuulokkeet pois niin voi kuunnella muitten laulamia sulosäveliä. hahaa! Sitte pysty valitsemaan kahen eri musiikin väliltä, sillä siellä oli kaks eri DJ:tä. Siis ei täällä yleensä oo tommosia discoja, ku se vaan oli tuo yks kerta...

Tämmösiä juttuja tuli nyt mieleen. Kerrotaanpa lisää kulttuuriseikkoja ku muistetaan lisää. Laittakaapa kommentteja! Ois kiva kuulla sieltäki päästä kuulumisia ja, että kuka on vaivautunu lukemaan meijän kirjotteluja. Tosiaan kameraa ei nyt oo niin kuviakaan ei oo, muutako jotain kännykällä otettuja. Tässä on mietinnässä uuden kameran ostaminen. Nyt kouluhommien kimppuun!

3 kommenttia:

  1. Täällä sitä on jo lunta ja pakkasta...
    ja joulutohinat kaupoissa alkamassa. Villasukkia aloin kutomaan, saa nähä kuka niitä saa? Taitaa olla sielläkin tarvetta, ku sää kylmenee.
    Äiskä

    VastaaPoista
  2. Heeii!!

    Loistavia pointteja. Lisäisin vielä katkaisimet pistorasioissa.

    Jenni

    VastaaPoista
  3. Haha, mahtava selostus, kuulokedisko, mitä kaikkea tulee keksityksi ;-) Muistin tässä omia kulttuurisia kohtaamisia ja kommervenkkejä, Saksa vs. Suomi. Liikennevalot piippaavat Saksassa tismalleen toisinpäin kuin Suomessa - aluksi meinasin täällä Suomessa aina kävellä tien yli, vaikka olisi pitänyt odottaa vielä - kuinka käykin sokeille saksalaisille/Keski-Europpalaisille Suomessa? Tsemppiä, Bastian

    VastaaPoista